1. Hvad sker der med mit indeklima, når jeg får nye, helt tætte vinduer?

Gamle vinduer er ofte så utætte, at de faktisk fungerer som en slags ukontrolleret udluftning. På godt og ondt. Frisk luft er godt. Træk er ikke godt.

Med nye og helt tætte energivinduer slipper du helt for træk. Men af samme grund er det meget vigtigt, at du husker at lufte ud for at få den friske luft ind. Astma-Allergi Forbundet anbefaler udluftning med gennemtræk fem-ti minutter tre gange dagligt.

Indvendig dug og kondens er et tegn på, at der trænger til udluftning. Et godt råd er, at du skal gentage udluftningen, til duggen er helt væk. I praksis vil Astma-Allergi Forbundets anvisninger være tilstrækkelige. Det er ikke en god idé at lufte ud i længere perioder end fem-ti minutter, så hellere flere gange af kortere varighed.

Udvendig dug og kondens er et naturfænomen og et tegn på, at dine vinduer isolerer supergodt, så det skal du i princippet være glad for. Jo bedre isolerende rude – des flere timers udvendig kondens. Men hvis det fx er et vindue, hvor udsigten nydes om morgenen, kan det imidlertid være til gene. Her kan udhæng, udvendig solafskærmning eller valg af specielle typer af glas afhjælpe.

Undgå skimmelsvamp
Se premiere på en ny film:
”Sådan undgår du skimmelsvamp”
“Vores primære mål i filmen, var at klæde de danske boligejere på, så de ændrer deres dårlige vaner i dagligdagen. Mange af vores dårlige vaner i boligen, er kraftigt medvirkende til skimmelsvamp i boligen.”
Casper Kjerumgaard
Web- og fagredaktør
www.bolius.dk